Allting har ett slut…

Den sista dagen…

I söndags var det sista dagen vi hade öppet vårt karibiska paradis för denna säsongen och till helgen är det dags att sluta med barfotalivet för denna gång.

Det har varit en extremt tuff utmaning att få verksamheten att fungera i dessa svåra tider, det har trots allt gått lite bättre än vi trodde i vinter. Och om inte pandemin var tillräckligt att bekymra sig över så blev vulkanutbrottet den 9 April en börda utöver det vanliga för hela vårt land. Vi har klarat oss relativt bra förutom att alla bokningar sista veckan bokade av. Mycket aska föll över vår resort och stökade till det rejält, framförallt i alla poolerna, men det går inte att jämföra med de förskräckliga skador som uppstått på huvudön St Vincent. Ca 12 000 är fortfarande evakuerade. Alla vi som kan har hjälpt till på ett eller annat sätt ,och det har kommit förnödenheter och vattenflaskor med fartyg från Venezuela, Martinique, Trinidad , Grenada, Barbados och St Lucia. World bank har ordnat 20 miljoner US dollar för att hjälpa till att ordna upp eländet efter denna katastrof och ett flertal hjälporganisationer och privatpersoner med anknytning till landet ställer upp med ekonomisk hjälp, men bristen på vatten  har varit det största problemet fram till nu. Merparten av alla vattendrag från bergen har täckts med aska och det normalt kristallklara vattnet som kommer ner i källorna har förorenats. Vulkanen har lugnat ner sig något men puttrar fortfarande och exploderar till och från men inte så mycket aska längre och kraften i explosionerna har minskat.

Här på Mayreau 50 km söderut från vulkanen är vi full gång och packar ihop för denna säsong och tankarna flyger mot Sverige, flyget är bokat men vad hjälper det om inte flygplatserna är öppna, askan har ställt till det ordentligt och vi håller tummarna att det skall gå att flyga ut ur landet och mot Europa kommande helg men osäkert om vi kommer iväg. Sen är det inte lätt att resa längre, vi skall till Barbados först med sina regler, sen till England som har andra regler och till slut landar vi i Danmark som har sina regler för att till slut kunna ta oss vidare till Halland. Vi försöker hitta lösningar så vi kan ha ett giltigt  PCR test som gäller hela vägen samt ifyllda dokument som visar syftet med resan, allt skall funka hela vägen. En ganska så komplicerad ekvation att få ihop

Nu har vi spenderat 6 månader på denna lilla paradisö och det är säkert mångas dröm! Men att leva långt bort från civilisationen är också en utmaning, Sol, värme och stränder är det gott om, utsikten såväl på dagen med det kristall klara turkosa havet likväl som dom underbara solnedgångarna och nattens stjärnhimmel är något utöver det vanliga. Men mitt i alltihopa är vi bortskämda och moderna människor som är vana vid andra bekvämligheter. När man bor isolerat  så saknar man en del andra saker som finns i den civilisationen ni lever i.

Nyhetsmorgon till morgonkaffet, shopping, urvalet  i de fullproppade ICA maxi butikerna, restaurangbesöken, gymmet, frissan, Stålboms konditori med sina goda bakelser och en god Cappucino, apoteket, ölen på HermansTempo i Olofsbo,  Trisslotten, färska frallor och alla onödiga inköp som man köper fast man inte behöver och sist men inte minst, familjemedlemmar, våra kunder och alla goda vänner som bara dyker upp sporadiskt på Facebook. 

Varje gång vi anländer till Sverige så brukar första veckan bestå av ett visst slöseri och framförallt frosseri . Vi handlar allt för mycket  av det ena och det andra och framförallt mat.  Första besöket i livsmedelsaffären och vagnen blir alltid överfull av godsaker som vi saknat. Högst upp på önskelistan denna gång är Färska räkor, Frallor, kalles kaviar, Ost, Leverpastej ,Smörgåsgurka, Falukorv, sidfläsk, wienerkorvar och Marabou choklad och därtill tusen andra saker som vi längtar efter till och från. Det lustiga är att om 2-3 månader börjar vi längta till det som vi brukar äta och dricka här och det är ju omväxlingen som gör livet så spännande. Vi är världsmedborgare och lever i två skilda världar av extremt olika karaktär och vi trivs bra vart vi än vistas  men just nu är det Sverige och den härliga våren som hägrar extra mycket, en härlig tid att vistas i Sverige, för oss är våren med dess grönska och färskpotatis den bästa perioden. 

Margit har haft fullt upp sista veckorna med att färdigställa vår nya stuga som ligger mitt på stranden, det målas och snickras för fullt. När vi öppnar igen i höst ( oktober ) så skall vi flytta in i denna underbara lilla boning om ca 80 kvm med en härlig terrass, utedusch och ett väl utrustat ute kök. Vi har bott vid havet merparten av vår vuxna liv  men denna gång blir det första gången vi i princip bor på stranden med morgondoppet utanför fönstret. Fram till nu har vi bott i ett av sovrummen i en av villorna som hyrs ut till gäster och det kan bli lite väl påfrestande ibland att bo på arbetet så detta projekt  är en stor glädje och något nytt att se fram emot.

Vi följer utvecklingen av pandemin noggrant, det ser riktigt illa ut för Sverige, såg en statistik som visade att Sverige ligger på 3.e plats i världen av 187 länder som värsta smittan i världen, bara Turkiet och Cypern som har det värre. Vad var det som gick så galet kan man fråga sig?  Svenskar som normalt är så lydiga och följsamma? Själva har vi tagit första sprutan men efter att ha sett på nyheterna hur  Folkhälsomyndigheten försöker svara och förklara på om det underlättar att leva ett normalt liv med vaccin så är vi mer förvirrade än någonsin, men ändå skönt att veta att man är vaccinerad.

Sommaren närmar sig med stormsteg och en del av experterna tror att smittan minskar i varmare klimat men vi läste idag att denna veckan 2020 var det 500 000 människor i hela världen som blev smittade av Corona och i år 2021 ,var det 44 miljoner  människor som blev smittade samma vecka, 88 gånger större smittspridning än förra året, en utveckling som inte är speciellt uppmuntrande. Tror inte det blir lätt att resa i den närmaste framtiden.  

Det är knappast troligt att regeringen skall ändra på de restriktioner som gäller inom restaurangvärlden inom kort  det blir nog så att under Maj och Juni behåller man restriktionerna och vi får stänga kl 20.30. Allt annat vore en klar vinstlott för oss som skall bedriva restaurangverksamhet. Bara att förbereda sig på det värsta och hoppas att smittan går ner innan juli månad då den stora semesterperioden börjar.

Men  hoppet är det sista som överger oss, vi kommer till Sverige fyllda av glädje och lust och i år har vi ett riktigt bra köksteam på restaurangerna så det skall bli riktigt kul att öppna för säsongen och jobba fram nya och spännande menyer.

Planen är att öppna FlipFlop Till Valborg men  flygplatserna är stängda just nu så innan planet har lyft från Barbados flygplats vågar vi inte  annonsera öppet tiderna, men ni som planerar att besöka oss i Valborg får gärna preliminära boka bord på bookatable@flipflopfun.se

Ett stort tack och mycket kärlek till alla er som följt vinterns äventyr och som skickat uppmuntrande kommentarer och likes, vi ser mycket fram emot att öppna snart och få träffa  er, våra härliga och inspirerande kunder som stöttat oss genom åren i vått och torrt.

Vi ses snart

Lars och Margit