Påsk i Karibien

Den största helgen

Här i vårt lilla paradis är påskhelgen normalt mycket större än jul och nyårshelgen. Men i år är allt annorlunda på grund av restriktioner av alla de slag.

Man får inte vara fler än 10 inomhus och 20 utomhus, ingen livemusik och inga organiserade partys, inga stora bröllop, Den stora påsk regattan och musik festivalerna är inställda och locket är på för street partys, det enda undantaget är kyrkorna som har tillstånd till lite större folksamlingar . självklart har restriktionerna en positiv effekt på smittspridningen vilket gör att smittan nästan är obefintlig just nu. Tittade just nu på statistiken och dom sista 2 veckorna har smittan varit 66 per 100 000 invånare jämfört med Sveriges siffror om 720 per 100 000 invånare. Och en nedåtgående kurva så det ser riktigt bra ut förutom att ekonomin i turistindustrin är i botten, det blir ett tufft år och det har skapat stora problem framförallt för de små flygbolag som trafikerar Grenadinerna, dom har inte kunnat betala sina lån och leasingavgifter så snart finns det inga plan kvar att flyga med, en utveckling som kan skada turismen rejält i framtiden.

Karantänsbestämmelserna är riktigt tuffa, alla turister och återvändande medborgare måste spendera 14 dagar på ett av landet godkänt och Corona säkert hotell.  Inte många som orkar ta sig igenom ett liknande scenario. Merparten av turisterna i landet just nu är lång seglare och husägare som spenderar längre tid. Merparten av alla hotell är stängda, restaurangerna öde och stränderna tomma. Det finns dock undantag, Mustique, ”the island of the rich and famous” lever sitt eget liv I en så kallad bubbla, där är det fullt av folk och man kan inte på något sätt känna av pandemins framfart, Ön som är uppbyggd som en gigantisk bostadsrättsförening har ett avtal med regeringen om hur karantänen skall skötas. Anländer man direkt till Mustique är man fri att röra sig fritt efter en dag. En dröm destination att resa till just nu men priset är därefter.

Trots alla restriktioner har vi lyckats attrahera nya kunder till vår beach club som visat sig vara ett populärt utflyktsmål och försäljningen har ökat varje månad ,därav lite mer arbete än planerat då vi enbart har ett fåtal medarbetare.  Vi är allt i allo, kock, bartender, servis, diskare o.s.v.  Margit har blivet riktigt duktig på att baka något hon inte var så bra på förr, nöden har ingen lag.

Vi har haft mycket besök av nordiska seglare från Sverige och grannländerna Danmark och Norge, dom har hittat vår beachbar  med tre härliga pooler och det har blivit en lyxig och trevlig mötesplats att besöka och det har blivit några riktigt roliga dagar med nordisk grannsämja och mycket skratt och fest.

Vi försöker njuta av paradiset emellan dom långa arbetsdagarna och tar varje chans till utflykt.  Förra veckan fick vi besök av en vän från Tyskland som kom seglande med full besättning på sin fantastiska segelbåt och bjöd med oss på en segeltur till Mustique och Bequia några dagar. En upplevelse utöver det vanliga och vi fick chans att bli bortskämda av besättningen,  ladda batterierna samt träffa kompisar både på Mustique och Bequia som vi inte sett på länge. Det blev ett kärt möte med Blossom, Margits häst som hon blev ofrivillig ägare till för många år sedan, hästen som blev allas maskot under sin tid på vårt gamla hotell på Bequia. Vi brukar skämta om att hon är den enda som lyckats i familjen då hon pensionerats  på lyx ön Mustique då hon lånades ut till Ridcentret för många år sedan och blev kvar.

Mayreau vår lilla paradisö, har blivit poppis bland nyfikna investerare och vi har haft ett flertal på besök den senaste månaden. Det är en skara internationella  entreprenörer som flytt sina respektive länder under pandemin och som bott på Mandarin oriental Resort på Canouan i flera månader, och som nu har hittat hit.  Dom anländer i lyxiga båtar i stora sällskap för cocktails och långlunch med sina eleganta och mycket yngre snobbiga fruar och små barn som passas av barn flickor som är klippta ur en modell katalog, Ibland är det svårt att veta vem som är frun och vem som är barnflickan, en livsstil som  inte liknar något annat. Vi är självklart glada för våra nyfunna gäster  och potentiella investerare. Det händer mycket på Mayreau just nu och  priserna på grannön Caanouaan är hysteriska, går knappt att hitta en villa under 50 miljoner och det kan vara en anledning att dessa entreprenörer ser sig omkring så vi får se vart detta slutar.

Vaccineringen har kommit igång på allvar, tyvärr är dom flesta invånare rädda för att vaccinera sig så även om det finns vaccin för alla så är det bara drygt 10% som tagit det fram till dags dato. Trots stora marknadskampanjer på sociala medier, i tidningarna och på TV  så är det svårt att nå ut, kyrkan motarbetar och ryktesfloran om biverkningar och knepiga saker som kan hända är enorm. Det starkaste ryktet är att Bill Gates har lagt in ett mikro chip som man inte kan se och som sprutas in i kroppen så han kan kontrollera alla människor på jorden o.s.v. Så kan det bli i länder där merparten av befolkningen är outbildade.

Det är fortfarande en hel del båtar kvar i Grenadinerna och det hade förmodligen gått att ha öppet här ytterligare några månader men vi måste tillbaks till Sverige för att starta upp FlipFlop och Glommens Fiskekrog, det ser dock inte speciellt ljust ut för den närmaste framtiden med gällande restriktioner. Men vi måste ändå försöka komma igång och se hur det utvecklar sig. Vi följer naturligtvis vad som händer i branschen och lider enormt med kollegor som driver året runt verksamhet.  Vet inte riktigt hur det skall sluta om inte hjälpen kommer i tid för dessa hårt arbetande individer som vänder ut och in på sig själva för sin överlevnad. Känner oss mycket lyckligt lottade som har spenderat vintern här i paradiset och även om det har varit tufft även för oss går det inte att jämföra vad som sker i Sverige. Just nu planerar vi att öppna i slutet av April men kan inte se att det skall gå att få någon lönsamhet i verksamheten om man skall stänga kl 20.30 på kvällarna, vi får hoppas att det blir nya regler till sommaren annars blir det tufft att vara restaurangägare 2021.

Bokningarna  för kommande säsong i Västindien har börjat trilla in, intresset är stort men osäkerheten lika stor om och när det går att resa. Engelsmän och Amerikanare är den största marknaden just nu, det verkar som dom fått luft under vingarna och känner sig trygga med vaccinations programmen i respektive land, frågan är om vårt land St Vincent and the Grenadines kommer att ta emot besökare utan karantän? Det är det stora frågetecknet just nu. En god nyhet för oss är att Virgin Atlantic börjar flyga direkt London till St Vincent i sommar.

Vi startar vår reseverksamhet till Västindien genom att släppa 4 avresedatum för svenska resenärer inom kort, det blir två veckors resor med start den 20 oktober och därefter varannan vecka fram till veckan innan jul. Max 10 personer i varje grupp. Så känner ni er sugna på att besöka vårt unika paradis skall ni hålla ögonen öppna på våra rese erbjudande som kommer snart.

Men först är det dags att få denna påskhelg att fungera. Imorgon kommer gäster som skall stanna i 8 nätter, och därefter fylls det på med nya gäster fram tills den 19 April då vi bestämt att vi packar ihop för säsongen så i slutet av April ställs kosan mot Sverige och nya äventyr och vi hoppas att våren har ankommit och solen lyser med sin närvaro när vi landar i Sverige.

Vi önskar alla en Glad påsk  och ser fram emot att träffa er snart igen på hemmaplan.

Lars och Margit