2021 – ett händelserikt år

Pandemin har gäckat oss ända sedan vi startade vårt drömprojekt här i Västindien. Trots detta så har vårt hotell sakta vuxit, utvecklats och har hittills varit relativt förskonat från omvärldens tumult.

En vandring ut mot det azurblå vattnet

Kära vänner och alla andra som vi känner, nu är det bara några dagar kvar på ett händelserikt år.


2021 har varit ett bra år för oss trots den tråkiga pandemi som fortsatt gäckar hela världen och som vaggar in oss i osäkerhet om hur framtiden ser ut.
För oss är dock livet alltid föränderligt, vi behöver den livsstilen i vår ålder för att hålla energin på topp. Vi lyssnar på rekommendationer från WHO och Folkhälsomyndigheten om pandemin och dess utveckling och tar därefter våra egna och säkra beslut om hur vi skall leva och resa och har känt oss trygga med det som vi gjort under 2021 och ”knock on wood” vi har hittills inte blivit smittade av Covid trots att vi säkert testat oss minst 15 gånger var.

Sen 2 månader tillbaks befinner vi oss i vårt paradis mitt i Tobago Cays marine park, en av världens vackraste platser och en välbesökt destination för turister och seglare från när och fjärran, här har vi det toppen, det är härligt att inta frukosten på terrassen och njuta av det turkosfärgade havet samtidigt som det passerar vackra båtar som är på väg mot någon av Grenadinernas vackra platser. Vi njuter av att på den sena kvällen efter en lång dags arbete kunna ta ett kvällsdopp och lägga sig i solstolen vid poolen och se upp mot den oändliga och vackra stjärnhimmelen med ett glas vin i handen och diskutera livets gåtor med sin kära.

En del av vårt paradis här på Mayreau

Det känns som att just resandet för oss har varit mycket säkrare än att leva i vardagen då man verkligen tänker sig för så fort man packat resväskan och när man kliver in på en flygplats. Vetskapen om att alla som reser i planet har testat negativt är tryggt och inte att förglömma hur noggrant man blir granskad vid ankomst. Vi hade en trevlig läkare på besök som hävdade att chansen att drabbas av Covid-19 när man reser ut i den stora världen är förmodligen bra mycket mindre än besöket på den lokala livsmedelsaffären. Man måste bara lära sig att hålla distansen under incheckning och flygplansbyten. Det som varit jobbigt att anpassa sig till för oss som reser ofta och mycket är alla regelverk som man skall hålla sig till, inget land är likt det andra men återigen med tålamod och planering löser sig det mesta.

Med Atlanten som närmaste granne poppade denna underbart vackra plats som heter Tobago Cays marine park upp ur havet någon gång för miljontals år sedan. Vi bor i den bebyggda delen och åker ofta med våra gäster till de obebodda öarna, vi är så lyckligt lottade att det ligger bara ca 10 minuter från vårt hotell med båten. Besökare från norra Grenadinerna seglar i 3-4 timmar för att ta sig hit så vi känner oss väldigt priviligierade att få vara så nära och en del av detta naturens under. Det är alltid lika häftigt att få njuta av snorkling på korall reven, simma med sköldpaddorna, äta en grillad hummer på stranden och njuta av vattnets underbara färger samtidigt som man njuter av ett glas ädla drycker.

Beach Baren nattetid

Nu har vi varit igång med verksamheten i 8 veckor, det har varit en berg och dalbana av olika sorters problem blandat med glädjen över att vi kommit igång på allvar, nu är businessen på riktigt och redan nu har vi bra bokat under sommarhalvåret med många amerikanska gäster. Förra året var det begränsat med segelbåtar i området på grund av pandemin men nu är det full fart på havet vilket bådar gott för vår Beach Club. Det är alltid svårt att starta upp en ny verksamhet och framförallt när det stått tomt under en längre period, vi stängde i mitten av April fram till början av November så att komma igång kräver sin man. Tålamod är den viktigaste ingrediensen och att man förstår att allt inte går att göra samtidigt, ett steg i taget, sakta och säkert framåt. Klarar man inte att driva på det sättet så blir frustrationen stor och paradiset kan bli till ett litet helvete, vi har sett många gästarbetare komma och gå och vi brukar säga att paradiset är inte för alla men man kommer långt med ett glatt sinne.

Vi har spenderat så många år i Grenadinerna så vi tar den annorlunda tillvaron och utmaningarna med ro, det finns inget som är så viktigt att man skall ta illa vid sig om det inte fungerar precis så som kunderna vill. Västindierna tar det piano, “no problem Sir, we fix tomorrow or maybee next week”

Positiva och härliga tjejer framför en av poolerna på Tribu Beach Club

”DON´T WORRY BE HAPPY ” mentaliteten fungerar bra för lokalinvånarna som tycker att det är viktigare att leva utan stress och frustration över små saker som inte har någon större betydelse, och om man tänker efter så är det livet i den civiliserade västvärlden som skämt bort oss med alla slags vanor som bara skall och måste fungera vart vi än befinner oss. Där är skillnaden stor mellan Västindien vs Europa och Nordamerika.

Dom lokala studerar och diskuterar med stort intresse de stressade besökare som tagit sig hit från civilisationen och som inte kan förstå varför det västindiska samhället inte fungerar som dom är vana vid. Vi brukar förklara för våra gäster att Mayreau fick elektricitet år 2002 och det är ungefär så länge som samhället fungerat någorlunda.
Tänk er själva att fram till dess levde dom utan några som helst hjälpmedel, det gällde att leva med Ljuset och mörkret och fortfarande är livet ungefär på samma sätt, Man vaknar med ljuset och tänker på vad som finns att äta för dagen, vad blir dagens fiskefångst o.s.v.

Glädjen är stor för det lilla som händer och sker just nu och det är underbart att se deras livsglädje, hur dom hjälper varandra och hur dom njuter av enkelheten vilket är en konst som västvärlden verkar ha tappat bort i den materiella välfärd som råder. Den digitala och sociala media djungeln har inte riktigt fått fotfäste här på Mayreau ännu och livet är på riktigt. Vi påminner oss ofta om att så här var det på Bequia när vi flyttade dit för 30 år sedan, helt oförstört.

Även om vi ibland känner oss mer som Västindier än svenskar så har vi inte riktigt kommit till det stadiet där vi skjuter ”problemen” för långt fram och det har blivit mer arbete för oss än vi trodde under denna period. Att vara entreprenör i paradiset är härligt men man får inte räkna timmar eller fundera på inkomster, det är en livsstil man lever och en härlig sådan.

Flip Flop resor Beach Club

Dom första två veckorna hjälpte oss vår vän Erik som är en mycket erkänd och duktig designer och fotograf att få ordning på dom sista pusselbitarna för att vår Beach club skulle kunna öppna. Det blev väldigt fint och inbjudande och nu börjar vi se resultatet av arbetet då vår Top Floor bar öppnade för några dagar sedan och blev mycket uppskattad. Gianluca vår duktiga Italienska Bartender från FlipFlop kom för en vecka sedan och sätter nu sin prägel på drinkar och service. Nu skall vi bara hitta på ett bra namn till den vackra lokalen.

Vi har nu påbörjat arbetet med att rekrytera personal till restaurangverksamheten som är tänkt at vara öppen året runt i framtiden, ingen lätt uppgift på en ö med 275 invånare. Knappt någon av invånarna har själva besökt en restaurang och har ingen aning om hur service på hög nivå skall utföras, än mindre förståelse för vad turisterna äter. Vi har dock lyckats fått ihop ett härligt litet gäng av olika personligheter och för en månad sedan hittade vi en restaurangchef som jobbat som butler på Mustique i många år med goda erfarenheter av service på hög nivå. Dwight som han heter är nu coach för de övriga och tränar dom dagligen för att kunna leverera den produkt som vi önskar och det känns som vi är på rätt väg.

Vår köks ansvariga kock, Darek, som även jobbar för oss i Sverige har fått kämpa hårt den sista månaden, vår andra kock som skulle kommit från Europa den 14 Dec testade positivt inför resan och fick skjuta upp sin resa en vecka och då testades han positivt igen men i morse fick han resa så imorgon dagen innan nyårsafton skall han vara på plats till stor glädje för oss alla.

De har varit extremt svårt att köpa in råvaror denna senhöst, pandemin har gjort att hotell och restauranger har haft det svårt vilket i sin tur har lett till att leverantörerna har haft det svårt med ekonomin.
Då merparten av all mat som säljs är importerat från USA och England verkar de som alla grossister avvaktar till sista minuten, nu börjar det komma in bra råvaror igen och vi ser fram att fylla på våra lager efter nyår.

Dags för en båttur ut i den karibiska övärlden

Här på Mayreau är vi befriade från Covid-19 och det känns som vi lever långt borta från viruset. Det positiva med att vistas på en liten paradisö är att alla turister som reser hit har testat negativt och alla som har seglat över Atlanten har testats vid ankomst så ingen får komma in i landet med smittan. Med andra ord lyckas man hålla Grenadinerna smitt fritt och både Petit St Vincent och Palm Island som är två lyxiga hotell förbjuder andra besökare än deras egna att sätta sin fot på öarna, allt för att hålla smittan borta. Men på huvudön St Vincent 60 km norrut har det varit drygt 5000 fall på 21 månader så smittan finns även om den kontrollerats väl av myndigheterna.

Julfirandet har varit trevligt, vi har haft underbara och glada gäster här, massor av vackra båtar som stannar till och varje dag är en ny och spännande dag. Julafton blev extremt lyckat, fullbokad restaurang med dans inpå småtimmarna som blandades med sena dopp i vår pool som ligger i anslutning till baren. Nu planerar vi för årets sista dag och vi är fullbokade i restaurangen och laddade för en trevlig avslutning på detta år.

Vi har fått in en fot hos Mandarin Oriental, ett av världens lyxigaste hotell på grannön Canouan som regelbundet hyr vår motorbåt för trevliga små dagsturer i Grenadinerna, en annorlunda kundkrets av super bortskämda människor från hela världen och inte alltid så lätta att tillfredställa. Hitintills har vi varit ute med både racerstjärnor och Hollywood skådisar och imorgon är det dags för nästa tur, men *What happens in the Grenadines stays in The Grenadines”

För övrigt är allt som det skall vara med oss, tyvärr går tiden alldeles för snabbt för att vi skall hinna med allt vi planerat att göra, vi saknar våra barnbarn som inte kommer på besök i år så vi planerar en resa till Kanada för att träffa dom små busungarna. Skall bara hitta några passande datum, och snart är det dags att börja tänka på öppningen av våra svenska säsongs restauranger någon gång kring påskhelgen som närmar sig med raketfart.
Utöver FlipFlop och Fiskekrogen så inte att förglömma öppningen till sommaren av en ny restaurang som vi just nu bygger, men mer om det projektet kommer om en dryg månad, det blir en spännande satsning som vi ser fram emot att öppna någon gång i maj.

Om ni själva har några funderingar på att lämna vinterrusket bakom er för att njuta av sol, värme, och karibiska äventyr så vet ni vart vi finns, vi vet vad som krävs för att ladda er med ny energi och just nu är det fina flygerbjudanden till Västindien från våra Svenska och Nordiska storstäder så är ni sugna på en resa och bli väl omhändertagna så skicka ett meddelande till oss så sätter vi ihop ett resepaket som passar er.

Vi önskar er

EN GOD FORTSÄTTNING OCH ETT GOTT NYTT ÅR

Lars och Margit