Årets sista dag…

Så var det dags igen, den sista dagen på året.

För oss har nyårsafton mest betytt arbete då hotell och restauranger är en populär mötesplats där man säger farväl till det gamla året och skålar in det nya. För 5 år sedan bestämde vi oss för att aldrig mer jobba på julafton eller nyårsafton, vi ville byta den stressiga jul och nyårshelgen i paradiset mot en alptopp, sitta framför brasan och sippa på ett glas Gluhwein. Det är så vi människor fungerar, allting blir till ens egen vardag och man vill göra något helt annat, ladda batterierna, uppleva nya saker och vips så är man glad att återvända till sin vardag igen.

Denna nyårsafton år 2020 är vi tillbaks i paradiset och den vardag som vi levde i fram till 2016 så när vi vaknade upp till denna underbara utsikt och intog kaffet till en kombination av soluppgång och månljus med en  temperatur som visade på +25 graders undrade vi varför vi längtade till alptoppar för några år sedan. Men svaret är som ovan Vi behövde ladda våra batterier och här är vi nu tillbaks med ny energi och mycket glada för att få jobba nyårsafton i denna trevliga miljö.

Veckan har varit intensiv, så mycket som skall fungera när man öppnar ett nytt ställe och så viktigt att man bemannar rätt från början och framför allt i dessa Corona tider. Vår köksmästare Philip är äntligen ute ur sin karantän och har fullt upp med att få köken att fungera, all utrustning är ny vilket kan vara en utmaning ibland, men sakta men säkert faller pusselbitarna på plats. Under den gånga veckan har ett flertal prominenta gäster besökt oss och ryktet sprids snabbt mellan alla vackra båtar som seglar runt i Grenadinerna att ett nytt häftigt ställe har öppnat på Mayreau.

Rummen i villorna är populära och just idag är 8 av rummen uthyrda, och det är vi naturligtvis mycket glada för. 

Igår var vi på shoppingtur på Canoaun för att fylla på förråden till kommande vecka. Det finns en liten supermarket som är ca halva storleken av Tempo i Olofsbo, lyxjakterna kastar sig över alla kvalitetsvaror som tar slut så fort dom kommer, det är hysteriska priser och det tar emot att handla när man vant sig vid Willys och Ica Maxi. Igår kostade tomaterna 160 kr kilot, ett äpple 45 kr, en flaska Moet Chandon Champagne 825 kr, 1 liter vispgrädde 140 kr o.s.v.

Bara att bita ihop och försöka planera bättre så inget tar slut. En annan kostnad som vi är vana vid i Sverige är bränsle, att tanka bilen fullt ligger runt 1000 lappen som räcker ca en vecka , här tankar vi båten full och det ligger det på 10 000  varje gång och räcker kanske 2 veckor om vi inte ger oss ut på onödiga turer.

När man bor på en liten ö så måste allt planeras noga, framförallt inköpen, varje sak man glömt att beställa är svårt att hitta här i Södra Grenadinerna och om man lyckas få tag på det så är det oftast dubbelt så dyrt.

Vi brukar ofta säga att i Västindien är det inte ”cash is king”  som gäller, Nej det är ”Patience is king” som gäller. Utan tålamod är chansen till trivsel och välbefinnande obefintlig.

Igår var det dags att hämta en reservdel till en av båtarna hos tullen, paketet som hade  en liten elektronisk del hade flugits in med FEDEX från Frankrike. Den trötta tulltjänstemannen hade en kund när vi kom, och den kunden hade 6 lådor som skulle förtullas. Varje låda öppnas varsamt och varje sak som låg i lådan besiktigas noggrant, proceduren tog 1 och 1/2 timma och när det var vår tur kunde han inte ta ett beslut på värdet av reservdelen trots fakturan från Frankrike. Det slutade med att han fick ringa sin chef i St Vincent och där tog det stopp denna dag, vi gör ett nytt försök efter helgen.

Vi följer nyheterna från moderlandet och skandalen kring regeringens dubbelmoraliska representanter och deras utflykter i samhället för inköp och utflykter, dom gör precis tvärtom mot de restriktioner som förmedlats, skrämmande men samtidigt en påminnelse om hur bortskämda den civiliserade världen är idag, trots denna svåra pandemi kan man inte låta bli att  konsumera. När man bor här på en liten ö så känns just konsumtions samhället väldigt långt borta.

Vi var och besökte en ny kanonmysig liten bar i veckan på Canouan, Scruffys, en supermysig bar som är byggd kring en container direkt på stranden med en underbart vacker utsikt över Tobago Cays.  Lägg det namnet på minnet för om 5 år kommer skvaller tidningarna att  publicera bilder med Hollywood skådisar och andra kändisar, den saken är helt klar, det är den perfekta lekplatsen för världens jetset.

Vädret har varit helt underbart hela veckan och havet har legat spegelblankt och luften kristallklar, Grenadinerna har verkligen visat sig från bästa sida.

Tyvärr har det börjat blåsa lite idag och väderutsikterna från och med imorgon är mycket kraftiga vindar, hög sjö och risk för höga dyningar som förstör stränderna. Och mitt i alltihopa har vår aktiva vulkan  Soufriere som är 1234 meter hög har börjat ryka och experter från Trinidad är här nu för att mäta vad som händer och förbereda beredskap för ett eventuellt utbrott, sista gången vulkanen sprutade aska var 1979.

Hoppas verkligen inte 2021 börjar med storm och vulkanutbrott då vi har tillräckligt med elände.

Vi är optimister och redan om 2 veckor kommer vi att släppa våra 2 veckors resor från Sverige till vårt paradis med början mitten av oktober. Det blir 8 rese tillfällen och 10 personer i varje grupp. Hoppas ni vill resa med oss då så ni får uppleva detta underbara och spektakulära paradis med egna ögon.

Det var årets sista rapport från oss och med det vill vi önska alla våra Facebookvänner ett gott slut och ett mycket bättre 2021.