En söndag i paradiset

Helg i västindien!

SÖNDAG i paradiset och vädret visar sig från sin bästa sida samtidigt som luften börjar bli lite svalare nu i vintertid. Det sägs att Grenadinerna har världens bästa klimat och världens renaste luft baserat på civiliserade och befolkade områden., delvis på grund av att vi inte har några industrier. Med hjälp av den nya teknik som erövrat världen dom senaste årtionden så kan vi lyssna på svensk radio och har under morgonen följt den sista omgången i allsvenskan och lider med Falkenberg som precis ramlade ur allsvenskan.

Här är det 6:e veckan sen vi anlände och vi har hittat vardagsrutinerna, lustigt hur snabbt vi människor kan ställa om vårt sätt att leva och hur man kan anpassa sig till saker och ting och acceptera saker som man kanske aldrig kunnat leva med i en annan mer civiliserad kultur.

En gång var tionde dag så storhandlar vi, lite mer komplicerat än att ta bilen till den stora livsmedels affären. Vi skriver en lista på vad vi tror behövs, skickar ett mail till C.K Greaves, den största affären i St Vincent. Där vår kontaktperson Peggy lastar kundvagnen, tar den till kassan och ser till att varorna packas i lådor med vårt namn på. Betalning dras på vårt kreditkort och varorna transporteras med bil till färjeläget och sätts ombord på färjan som går var tredje dag till Mayreau. Man vet aldrig riktigt när färjan anländer så vid 14 tiden tittar vi ut över havet och när vi ser att den närmar sig tar vi vår lilla Mula, ( Kawasaki Mule ) och möter upp på kajen för att leta upp våra kartonger i det kaos som råder på färjan. Det är alltid lika spännande att öppna lådorna då man inte vet riktigt vad som kommer. Ibland är besvikelsen stor då massor av saker fattas men det är bara att gilla läget då det inte finns något annat val.

Vi funderar ofta på hur lokalbefolkningen överlever ekonomiskt då just matinköp är extremt dyrt. Slutsatsen är att dom inte äter mat som vi västerlänningar vant oss vid. Att äta är en nödvändighet för att stilla deras hunger och då duger det gott med makaroner och ris som spetsas med en lokal grönsak och en fiskbit som någon i familjen harpunerat eller blanda med Kycklingnackar och kycklingfötter som är mycket billig mat att köpa. En riktig delikatess om man vill lyxa till det är grisfötter.

Det är full fart på bygget, och normal arbetstid är 48 timmar per vecka. Varannan vecka är det löneutbetalning. en process som kan vara riktigt knöligt då ingen vill ha sina pengar på konton, det är cash som gäller och inget annat. Det finns ingen bank på Mayreau så det blir en båttur till Union island för att plocka ut kontanter som fördelas i kuvert. Efter löneutbetalning är det oftast fest som gäller så igår kväll bjöd vi in till fest hos oss, Lagade mat tillsammans och hjälptes åt att tömma baren. Alltid lika kul att bjuda upp till fest för personalen som har en minst sagt stor aptit och det blir sällan mat kvar på faten. En av våra gubbar fick i sig 4 stora tallrikar och blev så mätt så han nästan somnade över bordet.Nu närmar sig julen med stormsteg, vi väntar med spänning på att Brittish airways och Virgin Atlantic börjar flyga till Barbados denna veckan, UK har en nedåtgående smittkurva vilket bådar gott och så fort planen är i luften förväntar vi oss en hel del bokningar från Europa. Det är faktiskt säkrare att vara här än i Europa just nu då samhället lyckats hålla Corona smittan borta.Det har kommit lite bokningar från USA och Kanada och vi fick en förfrågan i veckan från en av världens största lyxjakter VAVA 2 https://www.charterworld.com/index.html?sub=yacht-charter…. Dom har en besättning om 28 personer och 17 gäster och vill hyra vår Beachclub för ett lyxigt nyårsfirande. Får se om vi kan komma överens om priset. Förhoppningsvis har dom en stor budget med tanke på vem som äger båtenNu är klockan 12.50 och det är dags för sol och bad då vi är bjudna på ett beach party. Det blir en skön avkoppling efter avslutad vecka och en bra uppladdning inför morgondagens utmaningar.